banner
 
  • avem cel mai mic pret
  • livrare in maxim 24 de ore
  • lemne de fag uscate
  • transport Gratis Bucuresti pentru comenzi de 5 paleti
  • taiere Gratis
  • crapare Gratis
  • descarcare Gratis
  • poti sa comanzi online
  • poti sa comanzi telefonic
telefon
Recomanda-ne daca esti multumit de produsele si serviciile noastre
 

Totul despre lemn

Vrei sa stii mai multe despre lemn ? Noi am facut pentru tine un referat cu proprietatile si intrebuintarile lui.

Despre structura lui

Fiind un material natural compus din fibre, structura sa biologica difera de la un pom la altul. Fibrele din compozitia lemnului alcatuiesc tesutul de baza ce are ca rol sustinerea trunchiului. Substantele hranitoare sunt transportate din pamant catre frunze si catre celulele trunchiului cu ajutorul tesutului vascular si medular. In fiecare an stratul de celule generator ce se afla chiar sub coaja arborelui da nastere unui alt strat de celule lemnoase care le inconjoare pe cele precedente, rezultand astfel dezvoltarea trunchiului.

 

Despre umiditatate

In mod natural lemnul contine o cantitate normala de apa si aer. Cantitatea de apa pe care o contine lemnul in stare naturala poate fi eliminata prin incalzire la 100 de grade celsius. Lemnul verde rezultat din taierea unui arbore apoi lasat in aer liber sa se usuce poate ajunge relativ repede la un continut de apa de aproximativ 30%, procent ce corespunde apei de saturatie.

 

Cat de rezistent este

Lemnul are anumite rezistente la unele solicitari mecanice dintre care enumeram :

- intinderea este cea mai ridicata rezistenta a lemnului

- compresiunea ( esentele moi ca salcia sau plopul au 250 daN /cm2 in timp de esentele tari ca stejarul sau frasinul au intre 400 - 700 daN / cm2 urmate de esentele dure ca lemnul de abanos sau gaiac intre 800 - 1000 daN )

- incovoierea ( lemnul poate suporta intindere de-a lungul fibrelor )

- forfecarea poate fi produsa atunci cand solicitarea este exercitata in lungul lemnului

 

Intrebuintari

Totul pleaca de la taierea arborilor care se face intre lunile octombrie - februarie. Sunt vizati arborii care au minim 40 ani ( ex: mesteacan ) si arborii de esenta tare cu varsta de peste 150 ani.

Dupa procesul de taiere incepere procesul de prelucrare. Asadar se transforma in piese ecarisate ( dulapi, scanduri, grinzi, sipci ), piese finisate ( parchet, glaf, scandura faltuita, dusumea ) si piese nefinisate ( blani, sindrila )

 

Iata ce se intampla dupa prelucrare

In urma prelucrarii lemnului in produse finite raman cantitati semnificative de deseuri (coaja, rumegus, rebuturi). Aceste deseuri prezinta un pericol de incendiu in fabricile in care sunt depozitate in afara de faptul ca ocupa mult spatiu.

Ca sa poata elimina cele doua puncte negative mai sus mentionate, industria cherestelei a gasit anumite metode de utilizare a acestor deseuri si anume fabricarea de placi de aschii din lemn numite si PAL sau placi din fibre de lemn ce astazi poarta numele de PFL

 

Copyright @ 2012 www.lemnedefoc.ro